Krokieciki a la sajgonki

    Krokieciki a la sajgonki

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te krokieciki zawsze robią furorę na imprezach towarzyskich. Pikantny farsz mięsno-warzywny zawinięty w placuszki z mąki kukurydzianej. Do podania należy przygotować sos sojowy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 125 g mąki pszennej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 450 ml wody
    • 3 łyżki oleju
    • Farsz
    • 300 g mielonej wołowiny
    • 5 pieczarek, pokrojonych w paseczki
    • 1 marchewka, pokrojona w słupki
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta chili
    • sos sojowy do maczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą. Cały czas mieszając dodawać wodę, aż powstanie gładkie lejące się ciasto.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki przez 2-3 minuty. Po usmażeniu przykryć je wilgotną ściereczką.
    3. Wołowinę zrumienić na patelni. Odłożyć na bok.
    4. Pokrojone pieczarki i warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i chili.
    5. Na każdy placek nakładać farsz i zwijać formując krokieciki. Podawać z sosem sojowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis