Ciasto orzechowe

    Ciasto orzechowe

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i proste ciasto na kruchym spodzie z kakaowo-orzechową masą. Trochę przypomina świąteczny mazurek, ale dobre na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Kruche ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 kostki (180 g) masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • Masa
    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę lekko natłuścić.
    2. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtka, zarobić ciasto. Wyłożyć dno foremki, wstawić do piekarnika i podpiec na rumiano.
    3. Ubić jajko i 3 żółtka z cukrem. Z 3 białek ubić sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać kakao i orzechy. Delikatnie połączyć z pianą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
    4. Piec przez kolejne 30-40 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku, aż całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjąć.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bardzo pyszne ciasto tylko jeśli ktoś nie lubi za słodkiego to proponuję zmniejszyć dawkę cukru do masy żółtkowej do 3/4 szklanki - 16 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis