Karkówka z pieczarkami i żółtym serem

    Karkówka z pieczarkami i żółtym serem

    3polubienia
    13godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka usmażona w bułce tartej, a następnie upieczona z pieczarkami pod warstwą sera żółtego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg karkówki
    • 4 średnie cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta do obtaczania
    • olej do smażenia
    • 1 kg pieczarek
    • 250 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz. 

    1. Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. 2 cebule i czosnek posiekać i obłożyć nimi karkówkę. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Plastry karkówki obtaczać w bułce i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Układać na przygotowanej blaszce.
    4. Pieczarki i pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę. Smażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
    5. Następnie posypać serem i zapiekać przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis