Staromodny kurczak z kluskami

    Staromodny kurczak z kluskami

    5polubień


    Zrobione przez 108 osób

    To prosty, domowy posiłek - najlepszy na świecie!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 3 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na kawałki
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 2 cebule
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 3 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 60 ml (1/4 szkl.) mleka
    • 190 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania

    1. Do dużego garnka włożyć kurczaka i zalać bulionem, a następnie dodać cebulę, seler i 2 łyżeczki soli. Gotować na wolnym ogniu, częściowo przykryte, przez 15 do 20 minut, lub do momentu gdy kurczak będzie miękki.
    2. Kluski: w dużej misce zmiksować jaja z mlekiem. Dodać mąkę, pozostałą sól i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać wszystko razem. Dodać do mieszaniny z mąką pokrojone masło i mieszać aż mieszanina będzie grudkowata. Dodać 1 łyżkę pietruszki i wymieszać. Dzieląc ciasto na 6 porcji nałożyć je łyżką do gotującego się kurczaka. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
    3. Sos: z garnka wyjąć kurczaka i kluski i przełożyć do dużej miski. Przykryć i odstawić, by utrzymały ciepło. Przecedzić cały bulion, wyciskając wszelkie „soki” z warzyw. Wlać bulion z powrotem do garnka. Do wody dodać pozostałą mąkę, a następnie dodać tę mieszaninę do przecedzonego bulionu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, by sos zgęstniał. Włożyć kurczaka i kluski z powrotem z garnka i delikatnie wymieszać. Podawać z pozostałą pietruszką.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis