Pieczone udka i skrzydełka z kurczaka

    Pieczone udka i skrzydełka z kurczaka

    1polubienie
    4godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny i prosty obiad dla wielbicieli kurczaka. Ja mięso zawsze przygotowuję dzień wcześniej, a potem już tylko wstawiam do piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg udek z kurczaka
    • 1/2 kg skrzydełek
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • sól do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i oprószyć solą. Obłożyć cebulą i czosnkiem, wstawić do lodówki na 3 godziny albo na całą noc.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i przełożyć do niego mięso z cebulą i czosnkiem. Piec przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie, a soki wyciekające z kurczaka przejrzyste.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis