Penne w sosie serowym

    Penne w sosie serowym

    9polubień
    20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Nie ma to jak makaron z sosem - tym razem same sery - topiony, pleśniowy i parmezan, a dla urozmaicenia gotuję makaron marchewkowy, ale można inny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu penne marchewkowego
    • sól do smaku
    • 2 serki topione śmietankowe (po 125 g)
    • 150 g sera pleśniowego
    • 250 g śmietany
    • 1 łyżeczka startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. Na patelni rozpuścić serki topione i ser pleśniowy. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos.
    3. Makaron wymieszać z sosem i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    1

    12% lub 18% będzie w sam raz. dodałam gałki muszkatołowej i pieprzu oczywiście - 04 gru 2014

    0

    ilu procentowa smietana do tego dania jest najlepsza - 14 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis