Marchewka z groszkiem

    Marchewka z groszkiem

    14polubień
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tradycyjny dodatek do dań obiadowych - marchewka z groszkiem zagęszczona zasmażką. Dzieci za nią przepadają!

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 młode marchewki
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 g zielonego groszku z puszki
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 3 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Marchewki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać sól i pieprz. Gotować przez 15 minut.
    2. Groszek odsączyć z zalewy i dodać do marchewki. Gotować przez kilka minut.
    3. Na patelni stopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Smażyć, aż się zrumieni, a nastepnie podlać niewielką ilością wywaru z gotowania marchewki. Cały czas mieszając, gotować do uzyskania konsystencji budyniu.
    4. Zasmażkę wymieszać z marchewką i groszkiem. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Kapitalne! - 06 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis