Starodawne toffi czekoladowe

    Starodawne toffi czekoladowe

    7polubień


    Zrobione przez 434 osoby

    To toffi jest łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Ciesz się nim z najbliższymi. Dla osiągnięcia najlepszych rezultatów należy skorzystać z termometru do czekolady.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 45 g (1/2 szklanki) kakao
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 4 łyżki masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania

    1. Wysmarować tłuszczem kwadratową blachę o wymiarach 20x20 cm. Odstawić.
    2. W średnim rondlu wymieszać cukier z kakao i mlekiem. Mieszać, aż wszystko się połączy, a następnie doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ogień i nadal powoli gotować. Nie mieszać.
    3. Umieścić w rondlu termometr do czekolady i gotować, aż temperatura osiągnie 114°C. Jeśli nie korzysta się z termometru, należy gotować mieszaninę tak długo, aż jej kropla wpuszczona do szklanki zimnej wody zmieni się w miękką kulkę. Kulkę należy sprawdzić palcami, aby upewnić się, że jest odpowiedniej konsystencji - ma się spłaszczyć ściśnięta pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym.
    4. Zdjąć z ognia. Dodać masło lub margarynę oraz aromat waniliowy. Mieszać drewnianą łyżką, aż toffi straci połysk. Toffi ma być bardzo dobrze wymieszane.
    5. Wlać do przygotowanej blachy i odstawić do ostygnięcia. Pokroić w ok. 60 kostek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis