Zupa cytrynowa

    Zupa cytrynowa

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Próbowaliście kiedyś zupę cytrynową? Bardzo prosta - kilka składników i trochę egzotyki zagości na talerzach!

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 litra wywaru warzywnego
    • 80 g ryżu długoziarnistego
    • 2 cytryny
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
    • 2 gałązki mięty, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wywar zagotować, wsypać ryż i gotować przez 15 minut.
    2. Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę i wrzucić do zupy, sok wycisnąć. Drugą obrać i podzielić na cząstki, oczyścić z białych włókien.
    3. Gdy ryż jest już ugotowany, żółtka rozmieszać z sokiem z cytryny i solą, dodać 5-6 łyżek zupy, rozprowadzić i dodać do zupy, cały czas mieszając. Podgrzać zupę, ale nie gotować.
    4. Do zupy dodać cząstki cytryny i podawać posypane miętą.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis