Curry z soczewicy i pszenicy

    Curry z soczewicy i pszenicy

    3polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczne i sycące danie na zimowy dzień. Pełne aromatów, z dodatkiem ananasa, migdałów i imbiru.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g pszenicy
    • 500 ml wody
    • 100 g czerwonej soczewicy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka curry
    • 2 cebule
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 g migdałów
    • 1 puszka (350 g) ananasów
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka mielonego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Pszenicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc.
    2. Następnego dnia gotować pszenicę w tej samej wodzie przez około 35 minut.
    3. Soczewicę przepłukać i dodać do pszenicy, gotować jeszcze przez 20 minut. Gdy ziarna zaczną pękać, doprawić solą, pieprzem i curry, przykryć i odstawić do napęcznienia.
    4. Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle z oliwą. Dodać pszenicę z soczewicą i dusić na małym ogniu, często mieszając.
    5. Migdały uprażyć na suchej patelni. Ananasa pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Dodać do soczewicy, wymieszać. Doprawić imbirem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis