Honeycomb czyli plaster miodu

    Honeycomb czyli plaster miodu

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 38 osób

    Honeycomb to chrupiące, kruche słodkie kąski, które można maczać w czekoladzie, albo dodawać do muffinów, ciast i deserów.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g cukru
    • 4 łyżki syropu złocistego
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. tężenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wysmarować tłuszczem foremkę o średnicy 20 cm.
    2. W dużym garnku podgrzewać cukier z syropem, aż się zagotuje. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Sprawdzić czy masa jest gotowa, wlewając kilka kropel do wody. Gotowa masa stwardnieje i stanie się krucha.
    3. Zdjąć z ognia, dodać sodę i szybko wymieszać. Masa zacznie się pienić. Przelać natychmiast do foremki i odstawić aby zastygła, a następnie połamać na małe kawałki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis