Agedashi tofu

    Agedashi tofu

    8polubień
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ta prosta przystawka z kuchni japońskiej jest pysznym wykorzystaniem tofu. Chrupiące smażone kawałki tofu podawane z aromatycznym sosem i posypane cebulką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 280 g twardego tofu jedwabistego
    • 500 ml wody
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżki mirin
    • 1 łyżeczka dashi w proszku
    • mąka pszenna do obtoczenia
    • olej roślinny do smażenia
    • 2 cebulki dymki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Tofu umieścić między dwoma kawałkami ręcznika papierowego. Obciążyć (np. deską do krojenia lub naczyniem z wodą) i odstawić na 15 minut.
    2. W międzyczasie wymieszać wodę z sosem sojowym, mirin i dashi. Zagotować na średnim ogniu i odstawić.
    3. Z tofu usunąć ręcznik i pokroić w 1-2 cm kostkę. Lekko obtoczyć w mące.
    4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 4-6 minut na złoty kolor. Najlepiej smażyć partiami, aby na patelni nie było zbyt ciasno.
    5. Podawać na półmisku polane sosem i posypane cebulką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Agedashi tofu
    Agedashi tofu

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KasiaLinde
    autor:
    2

    Dziękuję za przepis. Użyłam zamiast jedwabistego tofu (nie mogłam kupić) tofu z Polsoi i wyszło pysznie. - 20 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis