Małże w białym winie

    Małże w białym winie

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Świeże małże duszone w białym winie z odrobiną chili i szafranu. To proste, a jednocześnie wykwintne danie może być wspaniałą przystawką. Podawać z kieliszkiem białego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 75 ml oliwy z oliwek
    • 1 mała suszona papryczka chili
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 1 deserowa łyżeczka mąki
    • szczypta szafranu
    • 1 szklanka wytrawnego białego wina
    • 1 kg małży (namoczonych w osolonej wodzie na 30 minut)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać chili i liść laurowy, podgrzewać przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliło.
    2. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać mąkę i szafran, wymieszać, zalać winem i doprowadzić do wrzenia.
    3. Kiedy się zagotuje, dodać małże. Gotować, aż małże się otworzą (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis