Zupa pszenno-jarzynowa

    Zupa pszenno-jarzynowa

    1polubienie
    13godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupełnie przypadkiem odkryłem ten przepis - zupa wyszła pyszna i teraz dzielę się dookoła bo naprawdę warto spróbować!

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 150 g pszenicy
    • 1 por
    • 2 marchewki
    • 3 ziemniaki
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 1,5 litra wywaru jarzynowego
    • 200 g zielonego groszku
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka vegety
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.10min. 

    1. Pszenicę przepłukać i zalać wodą. Odstawić na 12 godzin.
    2. Pora umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w słupki.
    3. W garnku stopić masło i podsmażyć wszystkie warzywa, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Całość zalać wywarem i dodać odsączoną pszenicę.
    4. Gotować przez około 40 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać groszek.
    5. Do zupy dodać jogurt, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać ozdobione natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis