Zupa z rzeżuchy i porów

    Zupa z rzeżuchy i porów

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczna zupa pełna aromatu i witamin. Pory z rzeżuchą i ziemniakami zmiksowane na krem i podawane z pomidorami.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 średnie ziemniaki
    • 2 pory
    • 30 g rzeżuchy
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 1,5 litra wywaru warzywnego
    • 100 g śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 2 pomidory

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pory oczyścić i pokroić w pasterki.
    2. Rzeżuchę opłukać, odłożyć odrobinę w całości do ozdoby, a resztę posiekać.
    3. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w garnku na maśle. Zalać wywarem, dodać ziemniaki i gotować przez 10 minut. Następnie dodać pory i gotować przez kolejne 10 minut.
    4. Na końcu dodać rzeżuchę, zupę wymieszać ze śmietaną i zmiksować na gładko. Ponownie podgrzać. Dodać sól, pieprz i gałkę, wymieszać.
    5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    6. Przed podaniem zupę ozdobić pomidorami i rzeżuchą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis