Specjalna zupa z homara

    Specjalna zupa z homara

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 158 osób

    Ten przepis dostałam od ciotki Doris (która z kolei dostała go od kogoś innego). Owoce morza to ulubione smakołyki we wschodniej części stanu Luizjana ze względu na silne tradycje rybackie. Świeże owoce morza są najlepsze.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 łyżek masła
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli selerowej
    • 1 l mleka
    • 355 ml bulionu drobiowego
    • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 430 g gotowanego mięsa z homara, rozdrobnionego
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 120 g chudej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Roztopić masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać mąkę, sól, pieprz i sól selerową i dobrze wymieszać. Stopniowo wmieszać mleko, tak aby nie powstały grudki, a następnie wmieszać bulion drobiowy. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć. Dodać cebulę i mięso z homara; doprawić papryką. Gotować, mieszając jeszcze przez 10 minut. Wmieszać śmietanę, podgrzać całość i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis