Specjalna zupa z homara

    (176)

    Ten przepis dostałam od ciotki Doris (która z kolei dostała go od kogoś innego). Owoce morza to ulubione smakołyki we wschodniej części stanu Luizjana ze względu na silne tradycje rybackie. Świeże owoce morza są najlepsze.


    Zrobione przez 158 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 łyżek masła
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli selerowej
    • 1 l mleka
    • 355 ml bulionu drobiowego
    • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 430 g gotowanego mięsa z homara, rozdrobnionego
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 120 g chudej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Roztopić masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać mąkę, sól, pieprz i sól selerową i dobrze wymieszać. Stopniowo wmieszać mleko, tak aby nie powstały grudki, a następnie wmieszać bulion drobiowy. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć. Dodać cebulę i mięso z homara; doprawić papryką. Gotować, mieszając jeszcze przez 10 minut. Wmieszać śmietanę, podgrzać całość i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (176)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis