Szaszłyk polski

    Szaszłyk polski

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo smaczny przepis na szaszłyki. Ja najbardziej lubię je przyrządzać z karkówki - są soczyste i pyszne. Jak mam więcej czasu, to mięso marynuję przez 2 dni obłożone pokrojonymi warzywami - marchewką, selerem i cebulą - jest wtedy bardzo aromatyczne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g karkówki
    • 100 g słoniny
    • 2 cebule
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • patyczki do szaszłyków
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek rozbić lekko tłuczkiem. Słoninę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości kawałków mięsa. Cebulę pokroić w krążki.
    2. Na patyki nabijać na zmianę mięso, cebulę i słoninę. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron przez kilka minut, aż będą rumiane. Przed podaniem posypać natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis