Sos grecki

    Sos grecki

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo smaczny i prosty sos, który doskonale pasuje do ryb - naturalnie do ryby po grecku. Można dodać ostrą lub łagodną paprykę - kto co lubi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 marchewka
    • 1/2 pietruszki
    • 2 cebule
    • 4 łyżki oleju
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • szczypta kwasku cytrynowego
    • cukier i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa, cały czas mieszając. Podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), posolić i dusić na małym ogniu, aż zmiekną.
    3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, kwasek cytrynowy, cukier, pieprz do smaku oraz mieloną paprykę. Wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis