Tort orzechowy

    Tort orzechowy

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami włoskimi, kakao i kawowym kremem z dodatkiem rumu.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 12 jaj
    • 250 g cukru
    • 300 g zmielonych orzechów włoskich
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
    • 1 łyżka kakao
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    • Krem
    • 2 kostki masła
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka spirytusu
    • 1 łyżka rumu lub zapach rumowy
    • kilka całych orzechów do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
    3. Dodać zmielone drobno orzechy, bułkę tartą, kakao i kawę.
    4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
    5. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i pies przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
    6. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
    7. Ciasto wystudzić, ostrym nożem o długim ostrzu przekroić na dwa krążki tej samej grubości. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć pozostałą część kremu.
    8. Udekorować orzechami i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

    rada

    Zamiast kawy do kremu można użyć kakao.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis