Brokuły w cieście

Pyszny sposób na zakamuflowanie warzyw na obiad dla małych niejadków. Brokuły zanurzone w cieście naleśnikowym usmażone na złoto.

Fiola Małopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 brokuł
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Zagotować osoloną wodę i wrzucić brokuły. Gotować przez 3 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić.
  2. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem i mąką na jednolite ciasto o konsystencji śmietany.
  3. Różyczki brokułów obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie