Jarzynowy ryż

    Jarzynowy ryż

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis mojej koleżanki na aromatyczny i zdrowy ryż z dodatkiem marchewki, selera i kalarepki. Można w ten sposób przyrządzić zarówno biały, jak i brązowy ryż.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 marchewka
    • 1 kalarepa
    • 1/2 selera
    • 2 łyżki oleju
    • 1 woreczek (100 g) ryżu
    • 1 łyżeczka vegety
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
    3. Dodać warzywa i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodać ryż, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Całość zalać wodą 1 cm ponad poziom ryżu. Doprawić vegetą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    4. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać posypany natką.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis