Marynowany kalafior

    Marynowany kalafior

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis ten dostałam od znajomego, który od zawsze z pasją marynuje co się da. Tym razem kalafior w stylu indyjskim.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 7 1/2 litrowych słoików

    • 2 duże kalafiory
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 1 cebula, pokrojona w talarki
    • 2 papryczki chili, posiekane
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 8 ząbków czosnku, posiekanych
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżeczki kuminu
    • 1 łyżeczka gorczycy
    • Zalewa
    • 4,5 szklanki białego octu winnego
    • 4,5 szklanki wody
    • 4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Kalafiora rozdzielić na różyczki. W dużej misce kalafiora wymieszać z marchewką, cebulą, papryczką, oliwą i przyprawami.
    2. Warzywa przekładać do wyparzonych słoików.
    3. Składniki zalewy zagotować. Nalewać do słoików z warzywami zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis