Jabłecznik bez tłuszczu

    Jabłecznik bez tłuszczu

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Masz ochotę na szybkie i proste ciasto z jabłkami? Ten przepis jest idealny! Wystarczy zmiksować składniki, dodać pokrojone jabłka i za chwilę delektować się pachnącym jabłecznikiem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 5 jajek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i lekko wymieszać. Dodać jabłka, wymieszać i wyłożyć do przygotowanej foremki.
    3. Piec przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis