Szarlotka babci

    Szarlotka babci

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosta szarlotka według przepisu mojej babci - spód z gotowych biszkoptów i rozpływająca się w ustach masa jabłkowa przykryta pianką. Polecam bo pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 200 g biszkoptów
    • 1/2 kg jabłek
    • 1/2 łyżeczki masła
    • 200 g cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 białka
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C.
    2. Tortownicę natłuścić i wyłożyć biszkoptami. Wolne miejsca uzupełnić pokruszonymi biszkoptami.
    3. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do rondelka, dodać masło, połowę cukru i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Rozprowadzić na biszkoptach.
    4. Z białek ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru i sok z cytryny, cały czas ubijając. Wyłożyć na masę jabłkową.
    5. Piec przez około 40 minut na jasnozłoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis