Ciasto z agrestem

    Ciasto z agrestem

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym, w którym zatopione są owoce agrestu, a na dodatek warstwa masy kokosowej. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem agrestowy
    • 1 litr kompotu z agrestu (razem z owocami)
    • 3 opakowania (po 45 g) budyniu śmietankowego
    • Masa kokosowa
    • 1/3 kostki (80 g) masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 200 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Tortownicę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, cały czas ubijając.
    3. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do piany z białek. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki.
    4. Piec przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    5. Krem

    6. Z kompotu odcedzić owoce. Budynie ugotować na kompocie. Owoce ułożyć na przestudzonym biszkopcie i zalać budyniem.
    7. Masa kokosowa

    8. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi.
    9. Masę kokosową rozprowadzić na kremie budyniowym. Całość włożyć do piekarnika na 10 minut, aż się zarumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis