Wigilijny barszcz z uszkami

    Wigilijny barszcz z uszkami

    4polubienia
    14dni2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bez tego dania nie wyobrażam sobie Wigilii - jedyny w swoim rodzaju barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowo-kapuścianym. Kwas buraczany należy przygotować na 2 tygodnie przed Wigilią.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Kwas buraczany
    • 1 kg buraków
    • 1 łyżeczka soli
    • Barszcz
    • 4 buraki
    • 2 łyżki octu winnego
    • 2 łyżki miodu naturalnego
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • Uszka
    • 1/2 kg pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • 200 g kapusty kiszonej, posiekanej
    • sól i pieprz do smaku

    • 1 kg mąki pszennej lub żytniej
    • 2 żółtka
    • 1 szklanka gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +14dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 14dni2godz. 

    1. Buraki drobno pokroić, włożyć do słoja i zalać letnią osoloną wodą. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
    2. Po 2 tygodniach powstały kwas buraczany zlać do słoiczka.
    3. Buraki na barszcz pokroić, włożyć do garnka i skropić octem. Dodać miód zalać wodą. Dodać ziele i liść laurowy, i gotować przez 30 minut. Na końcu wcisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, i gotować jeszcze przez kilka minut. Zestawić z ognia i dodać kwas buraczany. Nie gotować!
    4. Uszka

    5. Najpierw przygotować farsz: pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut.
    6. W oddzielnym rondelku gotować kapustę, aż zmięknie. Często mieszać, żeby się nie przypaliła, ale nie dodawać wody, bo farsz powinnien być suchy. W razie konieczności kapustę odcedzić. Wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
    7. Mąkę przesiać, dodać żółtka, wymieszać i powoli wlewać wodę, cały czas mieszając. Zarobić na jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć miską, aby nie wysychało.
    8. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w małe kwadraty. Na każdy nakładać farsz i zlepiać formując trójkąt, a następnie łączyć dwa kąty podstawy trójkąta aby powstało "uszko".
    9. Uszka wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę. Gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis