Tort gruszkowy

    Tort gruszkowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeden z moich ulubionych tortów - lekki biszkopt przekładany masą śmietankową z dodatkiem gruszek. Wierzch zawsze dekoruję roztopioną czekoladą. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 50 g cukru
    • 40 g mąki pszennej
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 12 g kakao
    • 10 g masła, roztopionego
    • Masa śmietankowa
    • 1 łyżka żelatyny
    • 200 g gruszek z kompotu
    • 500 g śmietany kremówki
    • 1/3 szklanki kompotu gruszkowego
    • 100 g czekolady deserowej do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę i wyłożyć pergaminem.
    2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać przesiane: mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, wymieszać na jednolitą masę. Dodać przestudzone masło i wymieszać.
    3. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 20-30 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na pół na dwa blaty.
    4. Krem

    5. Żelatynę moczyć w 1/3 szklanki zimnej wody przez około godzinę.
    6. Gruszki odsączyć i pokroić na kawałki. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i ubijać jeszcze przez kilka minut. Dodać gruszki i wymieszć.
    7. Biszkopt nasączyć kompotem z gruszek i posmarować połową masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu, wierzch również skropić kompotem i pokryć pozostałą masą. Polać roztopioną czekoladą i można dodatkowo udekorować gruszkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis