Sos jagodowy

Pyszny, ciepły sos jagodowy, który smakuje fantastycznie na naleśnikach, gofrach, lodach i na serniku! Z powodzeniem można użyć i świeżych i mrożonych jagód.

ISYBEL

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 300 g (2 szkl.) świeżych lub mrożonych jagód
  • 60 ml (1/4 szkl.) wody
  • 235 ml (1 szkl.) soku pomarańczowego
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać jagody z 1/4 szklanki wody, sokiem pomarańczowym i z cukrem. Delikatnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  2. W kubku lub w małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki zimnej wody.
  3. Delikatnie wmieszać mieszankę ze skrobią kukurydzianą do jagód, tak, aby nie zgnieść owoców.
  4. Delikatnie gotować, aż mieszanina będzie wystarczająco gęsta aby pokrywać tył metalowej łyżki (3-4 minuty).
  5. Zdjąć z ognia i wmieszać aromat migdałowy oraz cynamon. Sos można rozrzedzić wodą, jeśli wydaje się zbyt gęsty.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie