Sos jagodowy

Pyszny, ciepły sos jagodowy, który smakuje fantastycznie na naleśnikach, gofrach, lodach i na serniku! Z powodzeniem można użyć i świeżych i mrożonych jagód.

ISYBEL

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 300 g (2 szkl.) świeżych lub mrożonych jagód
  • 60 ml (1/4 szkl.) wody
  • 235 ml (1 szkl.) soku pomarańczowego
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać jagody z 1/4 szklanki wody, sokiem pomarańczowym i z cukrem. Delikatnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  2. W kubku lub w małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki zimnej wody. Delikatnie wmieszać mieszankę ze skrobią kukurydzianą do jagód, tak, aby nie zgnieść owoców. Delikatnie gotować, aż mieszanina będzie wystarczająco gęsta aby pokrywać tył metalowej łyżki (3-4 minuty). Zdjąć z ognia i wmieszać aromat migdałowy oraz cynamon. Sos można rozrzedzić wodą, jeśli wydaje się zbyt gęsty.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie