Placek kokosowy

    Placek kokosowy

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszny, lekki biszkopt z pianką z wiórków kokosowych. Szybkie i niezawodne ciasto, doskonałe na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1/2 kostki (125 g) masła
    • 250 g cukru pudru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 3 jajka
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Pianka kokosowa
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 200 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Dodać żółtka do masy po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodać śmietanę i mąkę przesianą z proszkiem. Wymieszać.
    3. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do foremki.
    4. 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozprowadzić na cieście.
    5. Piec przez około 50 minut, aż pianka się wysuszy i będzie rumiana.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis