Zaloguj się Zarejestruj się

Placek kokosowy

Pyszny, lekki biszkopt z pianką z wiórków kokosowych. Szybkie i niezawodne ciasto, doskonałe na każdą okazję.

Marta

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka kokosowa
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Dodać żółtka do masy po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodać śmietanę i mąkę przesianą z proszkiem. Wymieszać.
  3. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do foremki.
  4. 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozprowadzić na cieście.
  5. Piec przez około 50 minut, aż pianka się wysuszy i będzie rumiana.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie