Isaura

    Isaura

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kakaowy spód, lekka masa serowa, a to oblane polewą i ozdobione wiórkami kokosowymi. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 1 kostka (250 g) margaryny
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 3 łyżki kakao
    • 5 łyżek wody
    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa serowa
    • 600 g sera białego
    • 1/2 kostki (125 g) margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 4 jajka
    • wiórki kokosowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą. Odstawić do przestudzenia.
    2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywą pianę, a żółtka dodać do masy i dobrze wymieszać. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę, a do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia; dobrze wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do foremki.
    4. Ser przemielić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka po jednym na raz, cały czas ucierając. Masę wymieszać z serem i wyłożyć na ciasto.
    5. Piec przez około godzinę. Odstawić do przestudzenia. Wierzch posmarować odłożoną wcześniej polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Przepyszny... zapomnialam proporcji dzieki za przypomnienie. - 15 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis