Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem

    Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Już średniowieczni Persowie znali zalety bogatego w witaminy szpinaku. Poprawia ukrwienie skóry, kondycję włosów, reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne – to tylko niektóre zalety tego zielonego warzywa, które idealnie komponuje się z makaronem nitki.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu nitki
    • 200 g pieczarek
    • 250 g szpinaku
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2. Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć na patelni 10 minut.
    3. Następnie dodać zamrożony lub świeży szpinak oraz wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i oliwę, po czym chwilę podsmażać na patelni.
    4. Do szpinaku i pieczarek dodać jogurt i całość doprawić do smaku. Sos połączyć z odcedzonym makaronem. Smacznego!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis