Mazurek kruchy z polewą kakaową

    Mazurek kruchy z polewą kakaową

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tego ciasta nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Kruchy mazurek z warstwą dżemu i pysznej polewy kakaowej. Można dodać swój ulubiony dżem, najważniejsze aby był gęsty.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 70 g cukru pudru
    • 120 g margaryny
    • 1 żółtko
    • 1 białko do posmarowania ciasta
    • Polewa
    • 100 g masła
    • 2 łyżki mleka
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki kakao
    • 300 g gęstego dżemu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i szybko zagnieść. Odłożyć 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt 15x25 cm. Przełożyć do foremki. Obrzeże ciasta posmarować białkiem. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i oblepić brzegi. Ponakłuwać widelcem.
    3. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
    4. W rondelku roztopić masło z mlekiem, cukrem, mąką i kakao. Zagotować, cały czas mieszając.
    5. Na ciasto wyłożyć warstwę dżemu i polać gorącą polewą. Odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis