Mazurek ulubiony

    Mazurek ulubiony

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto na Wielkanoc - rozpływający się w ustach kruchy spód i słodka polewa pomarańczowo-czekoladowa.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Kruche ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g margaryny
    • 100 g cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka octu
    • 2 łyżki śmietany
    • Polewa
    • 8 łyżek cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 4 łyżki mleka
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 szklanka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Margarynę wyciekać z mąką. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wysiekać, aż zaczną się łączyć. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę natłuścić.
    3. Ciasto rozwałkować na wielkość foremki, wyłożyć dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach. Piec przez 20-25 minut na jasnozłoty kolor.
    4. W rondelku rozpuścić cukier z kakao, mlekiem i margaryną. Cały czas mieszając, zagotować.
    5. Na przestudzonym cieście rozprowadzić skórkę pomarańczową i polać polewą. Odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis