Baba gotowana

    Baba gotowana

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czy gotowaliście kiedyś babkę? Jest pyszna, puszysta i delikatna - polecam! A zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń śmietankowy.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropel aromatu cytrynowego (może być inny)
    • 1 łyżka spirytusu
    • Polewa
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 4 łyżki kakao
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku na raz, cały czas ucierając.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Dodać aromat i spirytus, wymieszać.
    3. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
    4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej szczelnej formy (można formę wyłożyć folią spożywczą albo aluminiową). Wstawić do garnka z gorącą wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Formę obciążyć, aby nie pływała w garnku.
    5. Gotować na małym ogniu przez około 70 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Odstawić do przestygnięcia i wyjąć z formy.
    6. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i polać gotową babkę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis