Ciasto "ambasador"

    Ciasto "ambasador"

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto nie tylko na wyjątkowe okazje. Kakaowe, z dodatkiem orzechów i pachnące pomarańczą. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1/2 szklanki mleka
    • 250 g margaryny
    • 300 g cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 4 jajka
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropel olejku migdałowego
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • Polewa
    • 1/2 kostki (125 g) masła lub margaryny
    • 2,5 łyżeczki cukru
    • 2,5 łyżeczki kakao
    • 1 jajko
    • orzechy włoskie do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W garnku wymieszać mleko z margaryną, cukrem i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać do masy po jednym na raz, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy, ucierając. Dodać olejek, orzechy i skórkę pomarańczową, wymieszać.
    4. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do foremki. Piec przez około 45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    5. Polewa

    6. Masło roztopić, dodać cukier i kakao, i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić, a następnie wbić jajko i mieszać, aż polewa zgęstnieje.
    7. Ciepłą polewą udekorować ciasto i posypać orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis