Prosty murzynek

    Prosty murzynek

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych - smaczne, proste i szybkie, a na dodatek zawsze się udaje!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g margaryny
    • 6 łyżek zimnej wody
    • 3 łyżki kakao
    • 1 podwójne opakowanie (32 g) cukru waniliowego
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić.
    2. Margarynę rozpuścić w rondelku z wodą, kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Odlać 1/2 szklanki na polewę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na szytwną pianę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać.
    4. Mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z ciastem. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki.
    5. Piec przez około 30 minut. Sprawdzić wykałaczką czy wetknięta w środek wyjdzie sucha. Polać polewą i odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis