Kruche ciasteczka babci Wiesi

    Kruche ciasteczka babci Wiesi

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis dostałam od mojej ukochanej babci. Troszkę go urozmaiciłam i voilà! :) Ciasteczka z polewą czekoladową.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 paczki (125 g) margaryny
    • 2 żółtka
    • 1 cukier waniliowy (16 g)
    • kilka kropel aromatu (wedle uznania)
    • 3 płaskie łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g śmietany 18%
    • 3 łyżki wody
    • Polewa czekoladowa
    • 125 g masła lub margaryny
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 4 łyżki mleka
    • 4 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
    2. Składniki na ciasto zmiksować, wyrobić i rozwałkować na "jeden palec". Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć je w małych odstępach na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku.
    4. Po upieczeniu, podczas gdy ciastka będą stygnąć możemy się zająć przygotowaniem polewy.
    5. Rozpuścić masło lub /margarynę, dodać cukier puder i mleko. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia, dodać kakao i mieszać dopóki nie znikną grudki. Po ostudzeniu polewa jest gotowa.
    6. Nakładać ją małą łyżeczką na ciastka, posypać wybraną posypką i położyć kilka rodzynek. Odłożyć i czekać aż polewa zastygnie. Po zastygnięciu ciasteczka są gotowe do jedzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis