Keks wyśmienity

    Keks wyśmienity

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne ciasto świąteczne naszpikowane bakaliami. Są tu: rodzynki, orzechy, migdały, figi, można również dodać daktyle. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru pudru
    • 5 jajek
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki koniaku lub wódki
    • 100 g rodzynek
    • 100 g orzechów włoskich
    • 50 g migdałów
    • 100 g skórki pomarańczowej
    • 100 g fig

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Foremkę natłuścić.
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na raz, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać koniak.
    3. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Wszystkie bakalie posiekać i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Dodać do ciasta.
    4. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez kolejne 20 minut. Odstawić do ostudzenia i wyjąć z foremki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis