Proste ptysie

    Proste ptysie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie i niezawodne na każdą okazję. Można przekładać ulubionym kremem lub bitą śmietaną. Zawsze hit!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 3/4 szklanki wody
    • 1/2 kostki (125 g) margaryny
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wodę zagotować z margaryną. Jak zacznie się gotować wsypać 1 szklankę mąki i gotować przez 5 minut, cały czas mieszając, aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zestawić z ognia.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    3. Do ciasta wbijać po jednym jajku na raz, energicznie mieszając lub ucierając drewnianą łyżką. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
    4. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę w dużej odległości jeden od drugiego, bo urosną. Można nakładać łyżką, ale wtedy nie będą kształtne.
    5. Piec przez 30 minut. Nie wolno otwierać w tym czasie piekarnika bo ptysie opadną!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis