Sorbet cytrynowy

    Sorbet cytrynowy

    3polubienia
    6godz.20min.


    Zrobione przez 118 osób

    Cudowny sorbet cytrynowy, oczyszczający podniebienie po posiłku!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • skórka z 1 całej cytryny, drobno pokrojona
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 120 ml (1/2 szkl.) soku z cytryny
    • 120 ml (1/2 szkl.) wody mineralnej gazowanej
    • 6 pasków ze skórki z cytryny, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +6godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 6godz.20min. 

    1. W rondelku wymieszać pokrojoną skórkę z cytryny z 1 szklanką wody i z cukrem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
    2. W dzbanku lub misce wymieszać syrop cytrynowy wraz ze skórką, z sokiem z cytryny i wodą mineralną. Wlać do maszynki do lodów i zamrozić zgodnie z instrukcją dołączoną przez producenta. Każdą porcję udekorować spiralką ze skórki z cytryny.
    3. W razie braku maszynki do lodów, można je zamrozić w wysokim pojemniku. Zamrażać przez 1,5 godziny. Wyjąć z zamrażarki i wymieszać trzepaczką. Włożyć z powrotem do zamrażalnika i mieszając mniej więcej raz na godzinę przez około 4 godziny. Im więcej razy lody będą mieszane, tym więcej będzie w nich powietrza, a w rezultacie będą lżejsze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis