Tarta ze szpinakiem i serem feta

    Tarta ze szpinakiem i serem feta

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto francuskie, szpinak i feta - te składniki zawsze mam w lodówce, aby gdy tylko najdzie mnie ochota, móc sobie przygotować to pyszne danie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 opakowanie (250 g) mrożonego ciasta francuskiego
    • 1/2 opakowania (150 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • 1 opakowanie (200 g) sera feta (najlepiej Arla), pokrojonego w kostkę
    • 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 3 jajka
    • kilka łyżek mleka
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić formę do tarty.
    2. Ciastem wyłożyć formę i podpiec przez 10 minut.
    3. Szpinak odcisnąć i podgrzać na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Dodać fetę, cebulę i czosnek, wymieszać.
    4. Farsz szpinakowy wymieszać z jajkami i mlekiem. Doprawić pieprzem. Feta jest słona więc soli właściwie już nie potrzeba. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
    5. Piec przez 30-40 minut.

    rada

    Ja używam szpinaku z gotowym sosem śmietanowym (Frosta lub Hortex).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis