Tarta z pomidorami i mozzarellą

    Tarta z pomidorami i mozzarellą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i lekka tarta, którą przygotowuje się w mgnieniu oka - doskonałe danie gdy zjawiają się niespodziewani goście.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakownie (250 g) mrożonego ciasta francuskiego
    • 1 puszka (400 g) pomidorów, posiekanych
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 1/2 szklanki czarnych oliwek
    • 1 opakowanie (125 g) sera mozzarella, pokrojonego w plastry
    • świeża bazylia do smaku (może być suszona)
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mleka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić formę do tarty.
    2. Ciastem wyłożyć formę i podpiec przez 10 minut.
    3. Na podpieczone ciasto układać kolejno warstwy pomidorów, cebuli, oliwek i mozzarelli, posypać bazylią.
    4. Jajka roztrzepać, dodać mleko, sól i pieprz. Wylać na nadzienie.
    5. Piec przez 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis