Bułeczki z nadzieniem

    Bułeczki z nadzieniem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo smaczne drożdżowe bułeczki z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Dość czasochłonne, ale naprawdę warto! Można je również podawać jako pierożki do obiadu lub paszteciki na przekąskę.

    Składniki
    ilość sztuk: 70 bułeczek

    • Farsz
    • 1 kg ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 2 duże cebule
    • kilka łyżek oleju
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 500 g twarogu
    • 1 pęczek koperku
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta chili
    • Ciasto
    • 30 g drożdży
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 kg mąki
    • 1/3 kostki (80 g) margaryny
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju
    • 4-5 łyżek śmietany

    • tłuszcz i bułka tarta do blaszki
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1-2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

      Farsz

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc z masłem. Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody na półmiękko. Odcedzić i wymieszać z ziemniakami.
    2. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Szczypiorek posiekać i dodać do cebuli, chwilę razem smażyć. Dodać do ziemniaków, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
    3. Do zimnego farszu dodać ser. Koperek posiekać i połączyć z masą. Doprawić do smaku i wymieszać.
    4. Ciasto

    5. Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę natłuścić i oprószyć bułką tartą.
    7. Mąkę wysiekać z margaryną, wbić jajko, dodać szczyptę soli i olej, posiekać nożem. Dodać rozczyn i śmietanę (tyle ile zabierze ciasto). Ciasto wyrobić na gładko, aby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką.
    8. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Od szklanki wykrajać kółka, nakładać na nie farsz i formować okrągłe bułeczki.
    9. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
    10. Piec przez około 30-45 minut, aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis