Chatka puchatka

    Chatka puchatka

    2polubienia
    8godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne ciasto bez pieczenia z kremową masą jak na sernik, przekładane herbatnikami i oblane polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg twarogu
    • 200 g masła roślinnego o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki kakao
    • 4 paczki (po 100 g) prostokątnych herbatników
    • Polewa
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki wody
    • 75 g margaryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Twaróg zmielić.
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodać ser i wymieszać.
    3. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
    4. Rozłożyć folię aluminiową i ułożyć herbatniki w prostokąt 3 na 6 sztuk. Na tym rozsmarować białą masę i przykryć herbatnikami. Rozsmarować masę kakaową.
    5. Podnieść dwa najdłuższe, przeciwległe boki folii w kierunku do środka ciasta, aby utworzył się trójkąt i mocno ścisnąć. Ciasto będzie mieć przekrój w kształcie trójkąta. Włożyć do lodówki na noc.
    6. Polewa:

    7. Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku, cały czas mieszając. Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis