Sałatka warstwowa ze śledziami

    Sałatka warstwowa ze śledziami

    2polubienia
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczna i bogata sałatka nie tylko na świąteczne okazje. Sosu można zrobić więcej, ja zawsze podaję dodatkowo w sosjerce, aby każdy mógł sobie dobierać według uznania.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5-6 filetów śledziowych (matiasów)
    • 4 marchewki
    • 3 pietruszki
    • 3 ziemniaki
    • 2-3 cebule
    • 2 pory
    • 2 winne jabłka
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • Sos
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 1 kubek (150 g) jogurtu naturalnego
    • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Matiasy namoczyć w wodzie i odstawić na 30 minut.
    2. Oskrobaną marchewkę i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie. Oddzielnie ugotować ziemniaki w mundurkach. Przestudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    3. Cebule i pory pokroić w drobną kostkę lub półkrążki. Jabłka i jajka obrać i zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić w kostkę.
    4. W salaterce układać warstwami: cebulę, jabłko, śledzie, ziemniaki, por, pietruszkę, jajka, marchewkę. Oprószyć solą i pieprzem.
    5. Majonez wymieszać z jogurtem, połową szczypiorku, doprawić solą i pieprzem.
    6. Sałatkę polać sosem i posypać pozostałym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis