Churros - hiszpańskie pączki

    Churros - hiszpańskie pączki

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 26 osób

    Prosty przepis na pyszne pączki. Hiszpanie używają specjalnej szprycy do churros, ale można użyć zwykłej mocnej szprycy do ciastek z końcówką w kształcie gwiazdki. Zobaczcie nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g mąki pszennej
    • 500 ml wody
    • 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 litr oliwy do smażenia
    • cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Mąkę przesiać do miski. W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto.
    2. Napełnić ciastem szprycę, przyciskając ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    3. Rozgrzać litr oliwy. Wyciskać ciasto długości 15-20 cm, odrywać palcami i wrzucać wprost na patelnię. Smażyć partiami na złoty kolor.
    4. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Churros, czyli hiszpańskie pączki
    Churros, czyli hiszpańskie pączki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    @Jakub: Można użyć oleju do głębokiego smażenia zamiast oliwy. - 31 mar 2014

    JakubBłaszczyk
    0

    Czy można zamiast oliwy dodać olej - 29 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis