Wieprzowina duszona w piwie

    Wieprzowina duszona w piwie

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Szukasz przepisu na soczysty i aromatyczny schab? Oto on - prosty i smaczny, duszony w piwie i w sosie własnym, z dodatkiem cebuli.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 kg schabu bez kości
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka masła
    • 3 duże cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2,5 szklanki piwa
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Schab oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.
    2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, podlać odrobiną wody i dusić, aż zmięknie. Przełożyć do garnka, zalać piwem, dodać liście laurowe i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu odwracając schab na drugą stronę.
    3. Mięso wyjąć z garnka i pokroić w plastry. Wyjąć liście laurowe, a sos zagęścić mąką, wymieszać, zagotować i podawać do schabu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis