Proste ciasto marchewkowe

    Proste ciasto marchewkowe

    25polubień
    1godz.


    Zrobione przez 224 osoby

    Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, z dodatkiem marchewki. Polewę przygotowuję z serka śmietankowego. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka sody
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka oleju roślinnego
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki marchewki startej na tarce
    • Polewa
    • 100 g serka śmietankowego
    • 100 g masła
    • 1/2 szklanki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. Jajka zmiksować z cukrem, cynamonem, sodą i proszkiem. Cały czas miksując, dodawać olej i przesianą mąkę. Ciasto połączyć z marchewką i wyłożyć do przygotowanej foremki.
    3. Piec przez 45 minut.
    4. Wszystkie składniki na polewę stopić w rondelku w kąpieli wodnej. Gdyby składniki nie chciały się połączyć na jednolitą masę, można zmiksować na gładko, a następnie podgrzać i rozprowadzić na cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    wealth8874
    autor:
    27

    - - 13 sie 2014

    JózefinaZiuta
    14

    Pycha ciasto, prosty fajny przepis, ja zamiast tej białej polewy dałam lukier cytrynowy, ale można je jeść bez żadnej polewy bo takie pyszne jest - 26 cze 2015

    autor:
    8

    prosty przepis na naprawdę przepyszne ciasto - 13 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis