Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatki z tuńczyka to prosty i szybki sposób na pełnowartościowy lunch. Podana z chrupiącą bagietką posmakuje wszystkim.

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka (340 g) kukurydzy, odsączonej z zalewy
  • 1-2 cebule, posiekane
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego, startego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
  2. W salaterce układać warstwami, każdą lekko smarując majonezem: kukurydzę, majonez, tuńczyka, cebulę, majonez, jajka, posypać solą i pieprzem, przykryć majonezem, a wierzch posypać serem.
  3. Sałatkę schłodzić. Można przygotować dzień wcześniej.

Kostka idealna

Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie