Zupa fasolowa z ryżem

    Zupa fasolowa z ryżem

    3polubienia
    10godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna i zdrowa zupa z indyjskiej fasoli urad, która zwana jest czarną soczewicą lub fasolą mung. Prosty sposób na sycące danie.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki fasoli mung
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka vegety
    • 1 marchewka
    • 1 por
    • 250 g ryżu
    • ocet do smaku
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 10godz.35min. 

    1. Fasolę przepłukać i namoczyć na noc.
    2. W dużym garnku zagotować wodę z kostką rosołową i przyprawami. Dodać fasolę i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
    3. Marchewkę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Dodać do zupy razem z ryżem i gotować przez 20 minut.
    4. Dodać ocet i ewentualnie sól do smaku, wymieszać i gotować jeszcze przez parę minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis